Приключила е счетоводната операция по разделянето на пасивите и активите

...
 Приключила е счетоводната операция по разделянето на пасивите и активите
Коментари Харесай

АЕЦ Белене чисто счетоводно е отделна компания

 Приключила е счетоводната интервенция по разделянето на пасивите и активите на АЕЦ " Белене ", заяви пред депутатите от комисията по енергетика към Народното събрание отрасловият министър Теменужка Петкова. За фактическото обособяване от Националната електрическа компания (НЕК) ще е нужна изясненост какво ще се прави с този план в бъдеще.
Петкова беше безапелационна, че е необходим консенсус по тематиката, стабилно решение, тъй като поради неналичието на такива решения в последните 37 години планът се " люшка сред да и не ".

Оборудването се съхранява при най-хубавите условия и това са посочили всички инспекции, осъществени до момента, подсигурява още Петкова.

 

В плана са вложени 3 милиарда лв. и една от концепциите на държавното управление е да предложи за приватизация плана. Именно това постанова отделянето на активите и пасивите, свързани с централата, в обособена планова компания.

По време на блиц контрола в енергийната комисия депутатът от Българска социалистическа партия и някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов коментира повишаването на мощността на V блок  в централа до 104% от номиналната, за което се постанова потреблението на един ротор от остарялото съоръжение за " Белене ". НЕК още не е получила тазиичаст и това може да коства загуба от 21 млн. лв., които АЕЦ " Козлодуй " може да получи от спомагателната мощ на блока.

Получаването на ротора се бави повече от 7 години, удостовери Валентин Николов (ГЕРБ), само че повода е, че е трябвало да завърши арбитражното дело за " Белене ". Енергийният министър даде обещание да ревизира този проблем и за какво се бави прехвърлянето на този ротор.

Цената на електрическата енергия  на свободния пазар също беше дискутирана в енергийната комисия на Народното събрание. Теменужка Петкова срещна депутатите с настояванията на бизнеса, изказани по време на срещи в министерството и изрече своята изненада, че организациите на работодателите са отказали последната среща в енергийното министерство.

Една от концепциите на бизнеса е била да бъде освободен студеният запас, с цел да се усилят количества електрическа енергия на пазара. Активирането на студения запас обаче става при избрана законодателна процедура. Резервът е предопределен за покриване на увеличени потребности, както беше в зимата на 2017 година, а не за контролиране на цената, сподели Петкова.

Енергийният министър отхвърли още веднъж обвиняванията на бизнеса, че не получават поддръжка от държавното управление. 283 млн. лв. са обезщетенията, които са получили огромните енергийни потребители като отплата за скъпия зелен ток, напомни тя пред депутатите.

Тя разяснява и подадената тъжба от бизнеса в Комисия за защита на конкуренцията , която по-скоро се отнася до монополно състояние на държавните централи на свободния пазар, в сравнение с със спекулации в офертите на търговците. Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2, АЕЦ " Козлодуй " и Националната електрическа компания (НЕК) вземат участие на борсовия пазар по искане на Европейската комисия, напомни още енергийният министър.
По публикацията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Веселина Василева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР